donderdag 6 augustus 2009

A monkey's business

De Maag Lever Darm-boys zijn zomaar 2 ton kwijt. Afgestort in het putje van Bernie Madoff. Natuurlijk niet rechtstreeks, maar via-via-via. Ook de beleggingsadviseur treft geen blaam volgens het FD: “die heeft zich voldoende van haar zorgplicht gekweten.” Nu even diep ademhalen. “Van haar zorgplicht gekweten”? Niet alleen die 2 ton pleite, maar ook nog al die uurtjes-factuurtjes aan je “adviseur” betalen? Waar ik vandaan kom heet dat: “feestelijk genaaid worden”. Graag geef ik MLD een volledig gratis advies: dump uw adviseur en adopteer een chimpansee van stichting A.A.P. Laat deze uw volledige beleggingsbeleid uitstippelen. Houd regelmatig strategisch overleg met uw chimpansee. Durf ook een second opinion te vragen aan een andere chimpansee. Spreek nadrukkelijk een maximum aantal bananen af. Succes!

Passie & Adriaan

Ik ga u even pijn doen, maar het is voor uw eigen bestwil. Ik moet het even met u hebben over het grootste jeukwoord in de filantropie-sector: “passie”. Het vak van “goed doen” is zo bijzonder omdat iedereen wordt gedreven door een “passie” om andere mensen te helpen. Ja en? Dat geldt ook voor de edelslager bij ons om de hoek. Natuurlijk krijgt hij daar geld voor! Maar u toch ook? Of tenminste dat goede gevoel dat volgens velen onbetaalbaar is. Dat zou betekenen dat u zelfs meer terugkrijgt dan u geeft! Maakt dat van u eigenlijk een egoïst? Of verslaafde van de endorfine-rush die “goed doen” ontegenzeggelijk met zich meebrengt? Nee. U bent mens zoals onze edelslager. Maar die stuur ik graag op u af als u nog 1x dat woord “passie” gebruikt.

Hou het informeel

Geven allochtonen nu meer of minder dan autochtonen? Die existentiële vraag was vorige week voorwerp van grote beroering. Hadden de media het weer eens niet begrepen? Nee. De zwarte piet mag dit keer naar onderzoeker Christine Carabain van Geven In Nederland. Die maakt een onderscheid tussen “informeel geven” (lees: geld naar je familie in Marokko sturen) en “formeel geven” (lees: doneren aan NOVIB). Informeel geven heeft nulkommanul te maken met filantropie, tenzij je je familie in Marokko als algemeen nuttig erkent. Daar tuinen ze zelfs bij de Belastingdienst niet in. Informeel geven is net zo bezopen als informeel liefhebben (getrouwd zijn, maar een meeslepende geslachtelijke relatie met de buurvrouw onderhouden), informeel belasting betalen (zwartwerken), informeel voorrang verlenen (bumper aan bumper blijven rijden zodat niemand ertussen kan) en informeel politiek bedrijven (net een volle agenda hebben als de de Dalai Lama langskomt). Goed te weten dat er ook casual wetenschap wordt bedreven

Suck de Successiewet

Voor degenen die nog twijfelden: de nieuwe Successiewet is het definitieve bewijs dat Den Haag geen bal van onze sector begrijpt. U beweegt zich als vermogensfonds of goed doel binnen de bandbreedte “terrorist-melkkoe”. Het laatste restje maatschappelijk ondernemerschap wordt er door staatssecretaris Jan Kees de Jager vakkundig uitgemept. En dat alles op basis van een visie op filantropie die reeds in late Middeleeuwen als ronduit achterlijk werd beschouwd.Is er nog hoop? Het SBF denkt van wel. Ik niet. Je kunt nog beter met een rij coniferen lullen, dan met de overheid. Tenzij....wij onze joker weer inzetten! Even een belletje naar Johan Cruyff; een kattebelletje naar Jules Paradijs van de Telegraaf; even schudden en wachten totdat het ganse electoraat gemobiliseerd is. Gaat Jan Kees nog een beetje spartelen, beetje janken voor de Binnenhofbühne en dan is het leed binnen een paar dagen geleden. Kost niks.

Merck toch hoe sterck

Cliniclowns is opnieuw het sterkste goede doelen-merk van Nederland. Moeten ze daar in Amersfoort blij mee zijn? Misschien, maar reputaties komen te voet en gaan er vervolgens met een flink aantal paardenkrachten vantussen. Bent u de bezitter van een zwarte Suzuki Swift, maar was u op Koninginnedag rond 11.50 uur niet in de onmiddellijke nabijheid van een naaldvormig gedenkteken in Apeldoorn? Dat bedoel ik. Zo ben je een respectabel Japans automerk, en zo ben je het voertuig van de satan. Dat kan nog geen minuut hebben geduurd. Zo ben je het sterkste goede doel van Nederland, en zo ben je het grootste pedofielennetwerk van West-Europa. Er hoeft maar één halve gare met een clownsneus een kleuter te bepotelen. Niets is zeker.

Boemerang

De Hartstichting heeft haar impact laten meten. Dapper. De uitkomst van zo’n meting kan ook als een scalperende boemerang werken. Duizend waterputten slaan in de Sahara klinkt geweldig, maar wordt de dorst ook gelest? Honderd ambulances in de bush is fenomenaal, maar zijn er ook wegen waarover ze kunnen rijden naar...wat? Applaus voor twintig geredde zeehonden, maar in welke schone zee worden ze daarna weer uitgezet? Output is nog geen impact. Kan blijken dat een goed doel of vermogensfonds eigenlijk geen deuk in een pakje maatschappelijke roomboter slaat. Dat zij vooral blijkt zichzelf in stand te houden. En natuurlijk voor het goede gevoel. Denkt u dat impactmeting uw Paard van Troje is? Dan is het dat waarschijnlijk ook. Hoe dan ook: Troje viel uiteindelijk.

Strafregels

FM is me soms te lief. Mag best een beetje meer GeenStijl. Nu weer dat jarenlange gedonder rond CBF en ISF. Het blijkt na vijfhonderd kopjes koffie niet mogelijk om één keur onder CBF-vlag voor alle goede doelen - groot en klein - te lanceren. Natuurlijk is dat mogelijk. Als je maar wil. En daar zit ‘m de kneep. Het is weer dat typische haantjesgedrag van bestuurders die per se het verst willen plassen. Hoofdrolspelers Kemps en Helmer tonen beiden het inlevingsvermogen en de geestelijke flexibiliteit van een amoebe. Jongens, de economie staat in de fik. Overheid, bedrijven en burgers houden en masse het geld op zak. En jullie komen ons vervelen met een ordinaire schoolpleinruzie? Beiden voor straf duizend regels schrijven: “Zonder het vertrouwen van de gevers zitten wij allebei werkeloos thuis.”

Campagne Nalatendheid

Wat is nou het gevoeligste onderwerp dat je kunt aansnijden? Wat is er nou persoonlijker dan je eigen overlijden? En wat is er ongevoeliger en onpersoonlijker dan een suf radiospotje gemaakt door zo’n over het creatieve paard getild Multilul-reclamebureau? En wat krijg je als die twee uitersten met heeeeel veel geld aan elkaar probeert te lijmen? Juist: de Campagne Nalaten. Kom op mensen, marketing is een vak. Geen hobby voor communicatiefröbelaars op een regenachtige zondagmiddag. Er is intussen genoeg communicatief siervuurwerk afgestoken. Laat eens iets goed na in legatenwerving.

Onvindbaar

De SGP wil dat de Belastingdienst de ANBI-lijst duidelijker maakt. Volgens de SGP zijn verschillende instellingen heel slecht vindbaar. De officiële benamingen van de Belastingdienst wijken sterk af van de gangbare naam. “Een voorbeeld is de Bond tegen het Vloeken, die als officiële naam heeft Stichting de Bond tegen het Schenden van Gods Heilige Naam.” Klopt. Zo zocht ik vruchteloos naar het Aids Fonds (Stichting de Bond voor Mensen die Gods Heilige Naam Geschonden Hebben), naar Alzheimer Nederland (Stichting de Bond voor Mensen Die Niet Meer Zeker Weten Of Zij Gods Heilige Naam Geschonden Hebben) en Stichting het Ongeboren Kind (Stichting de Bond voor Mensen Die Als Ze Geboren Zouden Zijn Gods Heilige Naam Zouden Kunnen Hebben Schenden).

VSBfrons

Joost van Lanschots VSBfonds verkruimelde dit jaar op de beurs met te veel beleggingseieren in het Fortis-mandje en moet nu draconische maatregelen nemen. Tja, overvallen door de crisis midden in de betere spreiding van het aandelenbezit, pruilde Joost bij NOVA. Caught with his pants down. Best zielig. Of toch niet? Uit onderzoek van FEM Business in september bleek dat VSBfonds bij de aandelenemissie van Fortis eind 2007 juist 11 miljoen aandelen bijkocht, waardoor het fonds netto 1 miljoen aandelen Fortis meer had dan daarvoor. Toen gekocht voor 15 euri per stuk; nu geen drol meer waard. An inconvenient truth? Woordvoerder Chris Roelen tegenover FEM: “Wij doen geen uitspraken over ons beleggingsbeleid.” OK Chris en Joost, maar wij dachten even dat...hadden jullie niet ook meegedaan aan de Transparantprijs? Ik dacht, ik vraag het maar even.

Herken de komkommer!


Komkommerjacht: mijn favoriete vakantiebesteding. Het is weer smullen geblazen mensen. “Onze huisdieren worden gemiddeld ouder”. Goed nieuws voor de dierenarts! “Boze vrouw wil niet uit water worden gered”. Lekker laten verzuipen dat kreng! “Horeca wil compensatie voor gederfde omzet door Koninginnedag-drama”. Opgraven die Karst Tates en een kort geding aanspannen! In een proefschrift deze week: “Liberale accountants zijn duurder dan strenge”. Als je op zo’n conclusie de doctorstitel verwerft, maak mij dan gelijk hoogleraar! Dan heb ik nog wel wat dissertatie-knallers: “Alle pausen blijken rooms”, “Lange mensen moeten gemiddeld meer bukken dan korte” en, mijn favoriet, “open deuren zijn nooit dicht”.