dinsdag 10 januari 2006

Campagne Nalatendheid

De Campagne Nalaten is weer gestart. Hoera! Daar mogen alle goede doelen blij mee zijn, want in dat nalaten is goed de klad gekomen. Niemand wil tegenwoordig nog dood bij een goed doel gevonden worden. Toen ik vorig jaar bij mijn notaris kwam om een testamentje te scoren, zei hij routineus: “Ik neem aan dat u in elk geval niets wilt nalaten aan zo’n goed doel?” Voordat ik kon antwoorden had hij het onderwerpje al afgevinkt. Het is daarom wel begrijpelijk dat de nieuwe Campagne alle kenmerken vertoont van een wanhoopsoffensief. De mediaplanners hebben vrijwel het totale budget ingezet op een kort en krachtig massamediaal offensief. Bijna de hele door goede doelen opgehoeste geldpot wordt er de komende maanden doorgejast. Ik heb daar veel sympathie voor: liever kort imponerend mediageniek siervuurwerk, dan een jaar lang overal rotjes afsteken. Grandeur boven effectiviteit. Ja, het heeft wat. En goede doelen: over drie maanden niet dreinen dat het vuurwerk op is. Volgend jaar zijn jullie weer aan de beurt.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)


Robinson not

Die FM50 met invloedrijkste spelers in de filantropie? Geeuw. Ik introduceer deze week de FMmin500, met de grootste graaiers en zakkenvullers, voor wie de filantropie in Nederland een grote Gelderse worst zal wezen. Dat zijn dus alle mensen uit de Quote 500 die minder dan 10% van hun vermogen aan de publieke zaak spenderen, aangevuld met mezelf. En ik zal uitleggen waarom: ik ben namelijk degene die het gerucht verspreid heeft dat de goede doelen Net 5 betaald hebben om Esther Jacobs in het programma Robinson Crusoë op een onbewoond eiland op te hokken en te “vergeten”. Dat plannetje viel in duigen omdat Esther alles vantevoren transparant wilde hebben. Zo, nou weet u ‘t. O ja, het goede doel dat het ophokgeld voor Net 5 het meest creatief weet weg te schrijven in haar jaarverslag, gaat de Transparantprijs krijgen. Dat laatste klopt wel, want dat had ik weer gehoord van Morris Tabaksblat.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Gewoon afstorten

Ik heb het even helemaal gehad met die transparantie. We weten het nou wel. Esther Jacobs van de Donateursvereniging wil goede doelen steeds voorbij de “trust me-fase” helpen, maar ik krijg het beeld van een ernstig tegenstribbelend oud vrouwtje dat met geweld door akela Jacobs naar de overkant van de straat wordt gesleurd. “Ik wilde helemaal niet oversteken”, zegt dat vrouwtje half huilend. Maar Jacobs weet van geen ophouden: “Aanpakken dat looprek ouwe, we moeten ook nog naar tell me, en uiteindelijk zelfs naar show me.”
Dat laatste lijkt me een goede aansporing voor deelnemers aan een wet t-shirt competition, maar wat moeten goede doelen ermee? En erger nog: donateurs? Het kost pakken tijd om al die politiek correcte jaarverslagen te maken en door te ploeteren. En op verhalen over wat er niet goed is gegaan, zitten donateurs al helemáál niet te wachten. Dit is wat de nieuwe donateur wil: goede doelen weer op hun woord geloven. Dus: gewoon afstorten in de collectebus of gireren. En geen plaatjes van kinderen met vieze vliegies.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Professorale ijdeltuiterij

Ik moet het met u even hebben over prof. mr. M.J.A. van Mourik. Dat is de wethouder Hekking van het notarieel- en privaatrecht, die naast zijn professoraat een jofel winkeltje heeft in voorlichting over erfenissen. Hij doet dat zoals alle middenstanders u handel proberen aan te smeren: u bang maken. Zonder Calgon breken bij u thuis de deltawerken door; zonder begrafenispolis wordt u straks rechtop bij het grof vuil neergezet en zonder de erfenis-voorlichting van prof Van Mourik bent u en de uwen tot in het negende geslacht gedoemd om in de notariële hel te branden als een lier. Koopt dus nu zijn “bestseller” (tekst persbericht), bestudeer zijn alarmerende onderzoek of bezoek een van de voorlichtingsavonden waar Van Mourik “een pakkende voordracht over nalatenschapsplanning” (tekst website) houdt. Ik ga nog liever voor mijn plezier naar een abattoir, dan naar een pakkende voordracht over nalatenschapsplanning. Al helemaal als je op de website http://www.professorvanmourik.nl/ hebt gekeken, waar de professorale ijdeltuiterij een nieuw dieptepunt op het wereldwijde web heeft bereikt. En dan nog wat: dat DELA, Delta Lloyd en de estate planners binnen het notariaat de sponsors zijn van http://www.erfenis.nl/ is nog te volgen, maar de KNRM? Jongens, ik dacht dat jullie zeelui moesten redden, niet de lobby van al die notarissen. Die hebben hun goedje al op het droge toch?

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)



Doorlinken maar

Als je op Google “Verdonk” intikte, kwam je uit bij een campagne tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Zat Unicef achter. Dat mocht niet. Wat nou? Geweldig idee! Even wat ideetjes.
Zoekwoord: Gretta Duisenberg. U komt op de website van: Collectieve Actie Israel.
Zoekwoord: Joop Wijn. U komt op de website van: Johan Cruijff Foundation.
Zoekwoord: atheisme. U komt op de website van: God’s Golden Acre Nederland.
Zoekwoord: flirantlopie. U komt op de website van: Stichting Dyslexie Fonds.
Zoekwoord: Geert Wilders. U komt op de website van: Nederlandse Vereniging voor Autisme en de Stichting Bloedlink.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Moed

Hoe “moedig” ben jij?, vroeg de redactie me van de week schijnheilig Schijnt het thema van het Civil Society Congres te zijn: “moed”. Ik zou zeggen: ik vind alle antwoorden goed, maar bespaar me die Moeder Theresa-blik en die goedkope zweefkonterij over “je verantwoordelijkheid pakken”. Wees dan een vent en ga in Ku Klux Klan-gewaad op een driewieler door de Bronx cruisen. Laat de Koran door een Deense cartoonist illustreren. Of laat Boudewijn Poelmann de FM50 winnen. Kijk, dan ben je pas moedig.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)


Buitenaards


In de wakkere krant van Nederland is het elke dag komkommertijd en dus besteedde de redactie uitgebreid aandacht aan de Amsterdamse kunstenaar (wie kent hem niet) Frans Mensink, die een reuzenmop had bedacht. Hij verzon de “Stichting Red de Huismus in De Derde Wereld”. En raad eens? Niemand, maar dan ook niemand tuinde in deze opzichtige puberlol. Eerder al was een geesteskind van Mensink, de NVVOVBVVP (Nederlandse Vereniging Voor Ontvangst Van Bewoners Van Vreemde Planeten), vroegtijdig in eigen humor gesmoord.
Voordat we topkunstenaar Frans Mensink als zoenoffer aan een wrede buitenaardse bevolking meegeven voor de verschrikkelijkste medische experimenten, wil ik u toch even wijzen op het Fondsenboek. Daarin staan officieel geregistreerde en erkende stichtingen die u en ik, en al helemaal Mensink niet, zouden kunnen verzinnen. Mijn favoriete lijstje.
Op drie: Stichting Fonds ter Aanmoediging en Ondersteuning van den Gewapenden Dienst in de Nederlanden. Op twee: Stichting Restauratie Hulpfonds Klokkestoelen. Op één: ex aequo, Provinciale Friese Vereniging van Vrienden der Waarheid en Christelijke Stichting tot Praktisch Hulpbetoon aan Visueel Gehandicapten van alle Gezindten.


(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Dat zeg ik!


Dit wordt even slikken voor alle doe-het-zelvers in de ontwikkelingshulp. Het is namelijk “in” om zelf de handen uit de mouwen te steken i.p.v. te gireren naar de Novibs van deze wereld. Het is geen taboe meer om de gevestigde ontwikkelingsclubs te “bashen”: te log, te ambtelijk, te traag en rete-intransparant. Maar het is nog wél een taboe om die doe-het-zelvers eens aan te pakken, want “ze doen het niet voor zichzelf”. Voor wie dan, vraag je je soms af? En hoe transparant zijn die doe-het-zelvers met hun smoezelige schoenendozen? Want als eenmaal het heilige geloof van het goed doen in de doe-het-zelver is nedergedaald, smelt alle redelijkheid als chocola in de tropenzon. Dat ragt daar als dolgedraaide Jehova’s Getuigen door alle netwerken en chanteert vrienden en relaties voor hun heilige ontwikkelingsgraaltje. Voor minder dan honderd euri ga al over de tong als Dagobert Duck. En je bent niet alleen een flink bedrag armer, maar ook nog een schuldgevoel rijker:: jíj blijft op je luie krent zitten, terwijl de doe-het-zelver een echte held is, die tenminste concreet bouwt aan een betere wereld. Me zolen. Doe-het-zelvers horen thuis in de Gamma. Dat zeg ik. Gamma.


(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Functioneel naakt

Plan en andere zijn boos omdat ze geen geld meer krijgen van minister Van Ardenne. Mijn advies: wees blij! Hoe eerder je niet afhankelijk bent van de willekeur van een rancuneuze minister, hoe beter. De Oxfam Novibs en Icco’s van deze wereld zijn intussen complete overheidsfilialen geworden, bevolkt met ambtenaren die getraind zijn om pootje te geven en op te zitten voor hun baas. Dat gaat ze niet helpen op de lange duur. Nederland gaat namelijk niet meer pikken dat jaarlijks 2,1 miljard euro belastinggeld geluidloos door het ontwikkelingsputje wordt geloosd. Na al die hosanna-verhalen durft nu immers niemand meer te zeggen dat veel meer dan de helft van ontwikkelingswerk finaal mislukt. Is dat reden niets meer aan OS te doen? Neen, maar het is des te meer reden om eerst maar eens met de billen echt bloot te gaan. Dus Oxfam Novibs en Icco’s: uit die broek!

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)


Kniertje again

Urk is het vrijgevigste dorp van Nederland. Me zole.
De jaarlijkse opbrengst van de collecten op dit ex eiland vormen al jarenlang de grootste als pr stunt verpakte witwaspraktijk van sjoemelende visserbazen. Die piepelen Belastingdienst en dominee in één moeite door, want substantiële giften zijn natuurlijk aftrekbaar. Maar niet bij hun Here God! Die doorziet dit aardse gekuip en gekonkel met zijn Alziende oog. Zijn straf is even meedogenloos als de hardhouten kerkbanken waarop zijn dienaren elke zondag tweemaal de gesel van het Oude Testament voelen. Hun kotters worden binnenkort helemaal weggesaneerd en hun kinderen raken aan de coke, die zij niet meer kunnen betalen. En zo is er gerechtigheid in geven en nemen. De vis wordt uiteindelijk duur betaald.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Goudeerlijk

Droomde dat de Transparant Prijs dit jaar ging naar een stichting in ontwikkelingshulp die in haar jaarverslag zonder schattige kindertekeningen opbiecht 75% van haar wervingskosten te boeken onder “voorlichting”. Simpele verklaring van de voorzitter: “Anders raken we ons CBF-Keur kwijt.”
Verder onder het kopje “Successen” de tekst: “Dit jaar slaagde 30% van al onze projecten. De overige 70% werd een jammerlijke mislukking door corruptie bij lokale overheden, slechte coördinatie met zusterorganisaties, moordende regelgeving en botte pech.”
Door de staande ovatie werd ik wakker.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Leg neer die Cultuurbal!


Er is weinig dat met mij “matcht”. Dus ik weet niet waarom ik ben uitgenodigd voor het tweede Nationale Cultuurbal. Ik dacht dat ze het gezellig wilden houden. Maar goed, nou sta ik in dubio. Ik ben noch sponsorzoekende cultuurinstelling noch fondsgevend bedrijf. Welke rol zal ik me dan aanmeten? Een optie is om me grauw-geschminkt met zo’n rollende infuusstandaard tussen de feestgangers te bewegen. Op dat zakje nepinfuus staat dan “overheid”. Maar leuker is om vermomd als Lid van de Raad van Bestuur van ABN-AMRO die culturo’s een beetje te sarren. Bijvoorbeeld door invloed te claimen op het script van Hamlet. Gewoon heel naturel aan zo’n artistiek leider voorstellen: “To be, or not to be an ABN-AMRO-client. That’s the question.” En dan kijken hoe hoog ze de gordijnen van de Amsterdamse Schouwburg in klimmen. Ik denk dat ik toch maar ga.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

VVD veel socialer dan PvdA

Sommige krantenberichten lijken logisch, maar zijn dat niet. De Volkskrant bericht over een onderzoek naar de relatie tussen wat men stemt en hoeveel men geeft aan goede doelen. VVD’ers blijken een stuk guller dan PvdA’ers. Dat verbaast nou niemand. De kop had beter zo kunnen luiden: “Socialisten zijn slimmere gevers dan liberalen”. Ze doen het namelijk niet zelf. Voor geven aan minder bedeelden hebben ze een supergever geïntroduceerd: een ambtelijke toren van Babel met schrikbarende overhead-kosten die anoniem uitkeert. Dat heet ‘solidariteit’. Het solidariteitspotje van de staat wordt gefinancierd uit de belastingopbrengsten. En wie dragen daar het meest aan bij? Precies de liberalen. En aangezien zij daarnaast ook nog eens extra in de collectebussen stoppen, betalen ze eigenlijk twee keer voor hetzelfde. Daarmee is de cirkel rond: liberalen zijn misschien minder slim, maar in elk geval een stuk socialer dan de socialisten.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Uitnodiging Donateursvereniging


Het bestuur van de Donateursvereniging nodigt u uit om vanavond een extra ALV bij te wonen. Vragen aan het bestuur ingediend na 1 januari 2005 kunnen helaas niet in behandeling worden genomen. De agenda luidt als voCursieflgt:

Welkom
Vertoning van alle afleveringen van het tv-programma Robinson Crusoë
Pauze en handtekeningen uitdelen
Komisch intermezzo: Xander van Uffelen interviewt Esther Jacobs
Overhandiging cheque €44.000 door Coins for Care aan voorzitter DV
Fotosessie en korte pauze
Lezing: “CBF: van kwaad tot erger”
Rondvraag met koffie en cake
Uitzwaaien bestuur en samenzang: “Waarheen, waarvoor?”


(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

21 minuten niks

De online-enquête “21 minuten” is een hoer die door de politiek misbruikt wordt. Nederlanders zouden best van de hypotheekrente-aftrek af willen, gilden alle journaals vorige week. Gelooft u dat? Echt? Nederlanders willen volgens “21 minuten” ook een “solidaire samenleving”. Ben ik persoonlijk ook erg vóór! En ook voor gerechtigheid. En ook ben ik tegen armoede en honger. En voor hulp aan zwerfezels op Curaçao. En erg tegen een tsunami. Het zou niet mogen. Maar hier is het probleem: wat hebben we er financieel voor over? Onze hypotheekrente-aftrek bijvoorbeeld? Nee, eigenlijk is die 21 minuten geen enquête, maar een digitale afwerkplek voor een moreel vluggertje.
(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Sexy


Vrijwilliger zijn is weer helemaal sexy, mensen. Sterker nog: vrijwilliger zijn is een nieuw statussymbool aan het worden. Was je vroeger vooral op de golfclub te vinden; tegenwoordig laat je subtiel doorschemeren dat je bejaarden door de Efteling duwt, op de Henri Dunant piepers staat te jassen of met de collectebus rondgaat voor de stichting van je vrouw. Door dat niet aan de grote klok te hangen, zorg je ervoor dat je netwerken razendsnel weten dat jij “iets terug wilt doen voor de samenleving.”
Met een fondsje op eigen naam en een fiscaal slim plannetje snijdt het mes ook nog eens aan twee filantropische kanten. Ziehier de perfecte symbiose van materialisme en anti-materialisme. Een soort win-win en weer “bij jezelf uitkomen door naar de mensen toe je eigen ding te doen”. Allemaal hol Rolexgerinkel. Vrijwilligerswerk is namelijk niet sexy. Het is gewoon doen en verder je moel houwe.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

No sigar


Ik was uitgenodigd voor de Postcodeloterij Wereld Meeting die vandaag gehouden wordt op paleis Soestdijk met gastspreker Bill Clinton. Maar ik ga niet. Ik had graag een boompje opgezet met Bill in het werkvertrek van prins Bernhard. En met hem de aanstaande ondergang van deze planeet besproken tegen de achtergrond van des prinsen safari-trofeeën. Maltje achteloos geparkeerd op een olifantspoot. Maar ik ga dus niet. Uit solidariteit met al die stichtingen en goede doelen die al jaren tevergeefs beneficiënt proberen te worden van de rijkste goede doelenloterij van Nederland. Terwijl Bill gewoon op zijn netwerkje is binnen komen zeilen zonder enige ballotage, moeten die Nederlandse kleintjes maar kruipen en smeken om een aalmoes van Boudewijn Poelmann. Ik kan nu in elk geval met opgeheven hoofd zeggen: “I never smoked a cigar with that man!”

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Nomen est omen


Dinsdag bestond de Maag Lever Darm Stichting heel veel jaar. Gefeliciteerd, maar niet met naam van uw stichting, want die draagt u ook al zoveel jaren als loden last met u mede. Is het erg om de zaak bij zijn naam te noemen? Nee. De Nierstichting heeft er geen problemen mee, maar die zit net in de veilige zone. Richting onderbuik wordt het precair en is enig opportunisme op zijn plaats. Van Maag Lever Darm krijgt iedere potentiële donateur al spontaan de racekak. En volgens mij gaan de collectanten van deze belangrijke stichting toch minimaal met een maagkoliek langs de deur. Ik zou het jubileum aangrijpen voor een dramatische naamswending. Hier alvast wat positivo-ideetjes voor het bestuur: “Stichting De Blije Buik”, “Stichting Van Onderen OK”, “Stichting Eind Goed Al Goed”, “Stichting Happy Ending” of “Stichting Zalig Uiteinde”.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)

Masochisten

Lieve mensen, wat was voor mij nou het filantropische hoogtepunt van het afgelopen jaar? Simpel. Dat bent u. Ik geef toe, het is een beetje gejat van Time, dat “you” tot personality van het jaar koos. Waarom “u”? Zelfs in 2005, toen de economie nog helemaal op zijn gat lag, stroomden uw bijdragen binnen. Extra 200 miljoen tsunami-euro’s? Geen probleem: die lapte u er ook even bij. Niks kannibaliseren op bestaande goede doelen. Relletje over een directiesalaris? Meehengelende look alikes? Het maakt allemaal geen moer uit: uw geefeuro’s zijn gewoon niet te stelpen. Mijn conclusie: Nederlanders zijn de grootste masochisten van deze aardkloot. Vrijgevige, dat wel.

(Deze column verscheen eerder in FM – 2006)